Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γυναίκες διαδηλώνουν για τον ακρωτηριασμό στην Καλαμάτα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Μ. ΠΙΝΗ

Φρίκη, οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις ο ακρωτηριασμός της γυναίκας στην Καλαμάτα από τον πρώην σύζυγό της, την περασμένη Κυριακή.
Ετσι,σήμερα στις 5.30 μ.μ., εκπρόσωποι του Δίκτυου Γυναικών Πάτρας, της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας, του Φεμινιστικού Κέντρου Αθήνας και του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, διαδηλώνουν έξω από την κεντρική πύλη του ΚΑΤ, Κηφισιάς, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη τους στην παθούσα και με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις απαιτούν:
- Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο για θέματα ισότητας και σεβασμού της προσωπικότητας των γυναικών.
- Απαγόρευση διαφημιστικών μηνυμάτων ή προγραμμάτων που αναπαράγουν τα σεξιστικά στερεότυπα και καλλιεργούν τη βία κατά των γυναικών.
- Αλλαγή του ισχύοντος νόμου 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
- Υποδομές όπου θα προσφεύγουν οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα βίας στις σχέσεις τους. Δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων.
- Πλήρη ιατρική φροντίδα, συνταξιοδότηση σε περίπτωση αναπηρίας, οικονομική στήριξη με ευθύνη.
Τέλος, επισημαίνουν ότι η βία εκπέμπεται από όλους τους πόρους της κοινωνίας, με βάση την πατριαρχική αντίληψη ότι η γυναίκα, ψυχή τε και σώματι, αποτελεί «ιδιοκτησία» του πατέρα ή συζύγου της, ενώ στην περίπτωση της πορνείας του μαστροπού ή του πελάτη της.
Η εγκληματική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα έχει αρκετές διαφορές με εκείνη της Καλαμάτας. Εχει όμως και μια βαθιά ομοιότητα, ότι η γυναίκα που αντιστέκεται και τολμά να διεκδικήσει την αξιοπρέπειά της είτε στο δημόσιο χώρο (συνδικαλισμός) είτε στον ιδιωτικό χώρο (διαζύγιο) πρέπει να παραμορφωθεί.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=35686