Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Επιστολή προς την Γ.Γ.Ι. για την γυναίκα που ακρωτηριάστηκε στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣ
Την γεν. Γραμματέα Ισότητας
Ευγενία Τσουμάνη
Αθήνα, 23-4-09Κυρία Τσουμάνη,

Πιστεύουμε ότι θα γνωρίζετε για την δολοφονική επίθεση εναντίον μιας γυναίκας στην Καλαμάτα, στις 12-4, όπου ο εν διαστάσει σύζυγός της της απέκοψε τα τέσσερα άκρα.
Η κυρία Ρ. βρίσκεται από τότε στο ΚΑΤ, έχουν επικολληθεί τα τέσσερα μέλη αλλά η κατάστασή της είναι βαριά, και δεν είναι σίγουρο ότι το σώμα θα κρατήσει τα μέλη. Επίσης φέρει και άλλα τραύματα στο λαιμό, αφού ο επίδοξος φονιάς αποπειράθηκε να της κόψει το κεφάλι.
Έξι γυναικείες οργανώσεις πραγματοποιήσαμε μικρή εκδήλωση ευαισθητοποίησης για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και ανάδειξης της συγκεκριμένης ακραίας εκδήλωσής της, στις 15-4. Σας επισυνάπτουμε το κείμενο που αναφέρει και τα αιτήματά μας.

Μετά από πρόσκληση του συντρόφου της κυριας Ρ., κυρίου Β., πήγαμε στο ΚΑΤ χθες και διαπιστώσαμε τις επείγουσες ελλείψεις για την περίπτωσή της, για τις οποίες και σας ζητούμε να επιληφθείτε αμέσως, λόγω του επείγοντος της κατάστασης. Μιλήσαμε με τον σύντροφό της και την ίδια.
Η κατάστασή της είναι ως εξής:
Έχει χοντρούς επιδέσμους και καρφιά στα τέσσερα μέλη που αποκόπηκαν και
επικολλήθηκαν, και έχει φανερά ίχνη από μαχαίρι στο λαιμό και στον ώμο της.
Αναπνέει με βοήθεια μηχανήματος.
Η ψυχή της είναι διαταραγμένη, όπως είναι φυσικό, μιλά λογικά και με ειρμό, αλλά μας είπε η ίδια ότι βλέπει οράματα τρομακτικά, ακούει αλυσίδες, και βλέπει όνειρα επίσης τρομακτικά. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
Έχει βγει από την καταστολή εδώ και δυο μέρες. Έχει βγει από την εντατική και είναι σε θάλαμο με δύο άλλες γυναίκες.
Δεν έχει γίνει ιατροδικαστική έκθεση για την περίπτωσή της.
Δεν έχει επιτραπεί στους γονείς της να έλθουν από την Αλβανία για να την βοηθήσουν. Έχουν κάνει αίτηση για βίζα και περιμένουν.
Τα παιδιά της φιλοξενούνται στο παιδικό χωριό ΣΟΣ στην Καλαμάτα, ζήτησε να τους μιλήσει μόλις βγήκε από την καταστολή αλλά δεν της επέτρεψαν, και της είπαν ότι χρειάζεται εισαγγελική άδεια.
Τα παιδιά μιλούν καθημερινά με τον παρ' όλιγο δολοφόνο πατέρα τους, που
είναι στη φυλακή, χωρίς πρόβλημα, όπως μας είπε ο σύντροφός της.
Δεν έχει φρουρά στο νοσοκομείο. Ο επίδοξος φονιάς έστειλε κάποιους φίλους του για να την τρομοκρατήσουν. Τηλεφωνεί στον σύντροφό της και του ζητά να μην τον κυνηγήσουν, για να πέσει στα μαλακά.
Η γυναίκα δεν έχει κάνει μήνυση ακόμα, δεν έχει δικηγόρο, δεν έχει κάνει αίτηση διαζυγίου, παρά το γεγονός ότι είναι σε διάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, για τα εξής:
· Βίζα για τους γονείς της, που έχουν κάνει αίτηση στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα και περιμένουν. Ονομάζονται ΧΧ ο πατέρας και ΧΧ η μητέρα.
· Να την επισκεφθεί δικηγόρος που πρέπει να ορισθεί από τη ΓΓΙ χωρίς οικονομική επιβάρυνση της ίδιας.
· Να διαταχθεί ιατροδικαστική έκθεση, που δεν έχει γίνει.
· Να διακοπεί αμέσως η επικοινωνία του επίδοξου δολοφόνου με τα παιδιά.
· Να δοθεί κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, γιατί η γυναίκα δεν έχει καθόλου χρήματα.

Αλεξία Τσούνη, μέλος της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας

Σίσσυ Βωβού, μέλος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών