Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 1988

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

• Η πρώτη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας ιδρύθηκε το 1988 από διάφορα μέλη αυτόνομων γυναικείων οργανώσεων, που δρούσαν στο «Βιβλιοπωλείο των Γυναικών».




Πήρε το όνομα «Ναντζινάτα» από ένα όπλο, που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες πολεμίστριες της Ιαπωνίας.



Μέχρι το 1993, που σταμάτησε η δράση της, η πρώτη ομάδα εκπαίδευσε περίπου 70-80 γυναίκες και πήρε μέρος σε πολλές δράσεις στo πλαίσιο του γυναικείου κινήματος.



Μάιος 1988 Πορεία για τους βιασμούς – Ομιλία.



1990 Λαμβάνει μέρος στο Εναλλακτικό Φεστιβάλ στο Πεδίο του Άρεως.



Απρ. 1994 Συμμετέχει στο Συνέδριο σχετικά με τη Βία κατά των Γυναικών στο Ίδρυμα Γκαίτε, στο οποίο καλούνται και μιλούν γυναικείες ομάδες της Γερμανίας.



Αυγ. 1992 Ανοικτό σεμινάριο για γυναίκες σχετικά με την Αυτοάμυνα. Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και περιοδικά.



Μαρ. 1992 Σεμινάριο εκπαίδευσης στη Δανία (Κοπεγχάγη) των μελών της, σχετικά με τις κακοποιημένες και βιασμένες γυναίκες καλεσμένες από τις γυναικείες οργανώσεις της Δανίας.



Οκτ. 1993 Εκπαίδευση των μελών της από τις γυναικείες οργανώσεις του Βερολίνου στη γυναικεία πολεμική τέχνη Wendo. Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την βία ενάντια των γυναικών και ειδικότερα με την ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη.



• Η δεύτερη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1995 με δασκάλα την Αντωνία Τσαρέα, ιδρυτικό μέλος της πρώτης γυναικείας ομάδας αυτοάμυνας.



Φεβρ. 1995 Ίδρυση της ομάδας. Παράλληλα γίνονται μικρής διάρκειας εντατικά σεμινάρια σε περιπτώσεις κακοποιημένων και βιασμένων γυναικών. Συνεργασία με όλες τις γυναικείες οργανώσεις, που σχετίζονται με τη βία και τις τηλεφωνικές γραμμές SOS.



1996 Συνεντεύξεις σε περιοδικά του γυναικείου χώρου και ραδιόφωνο. Ανοικτά σεμινάρια για γυναίκες.



1997 Δημιουργία θεατρικού σχήματος και συγγραφή θεατρικού κειμένου για το έργο «LESBIAN BLUES», με σκηνοθέτη τη Χριστιάνο Λαμπριανίδη.



Νοεμ. 1998 Με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ανεβαίνει το έργο «LESBIAN BLUES» στο θέατρο Τεχνοχώρο.



Δεκ. 1999 Συμμετοχή σε συνέδριο στα Ιωάννινα με θέμα «Κακοποίηση Γυναικών, Παιδιών και Εφήβων. Ένα πρόβλημα που ζητά αντιμετώπιση», οργανωμένο από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος Ιωαννίνων.



1998 Είναι από τα πρώτα μέλη της Επιτροπής για τη Βία Ενάντια των Γυναικών και τον Ιανουάριο 1999 στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας «Δάφνη» συνδιοργανώνει με τα άλλα μέλη το συνέδριο «Βία κατά των Γυναικών. Ανοχή μηδέν», στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν.



Μάιος 1999 Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καλεσμένη από την Διεθνή Αμνηστία για την Κλειτοριδεκτομή.



Ιουν. 1999 Ανοικτό σεμινάριο αυτοάμυνας με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα Ρουμελιωτών.



Ιουλ. 1999 Τηλεοπτικό σποτ σχετικά με τη βία.



Φεβρ. 2000 Σεμινάριο αυτοάμυνας στο πλαίσια συνεδρίου για τη «Βία κατά των Γυναικών», διοργανωμένο από την Διεθνή Αμνηστία στην Αθήνα.



• Η τρίτη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 με δασκάλα την Αντωνία Τσαρέα και συνεχίζει μέχρι σήμερα συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερα μέλη.



Ιουν. 2000 Μέλος του Δικτύου για την καταπολέμηση της ανδρικής βίας κατά των γυναικών.



2001- 2003 Σεμινάρια αυτοάμυνας στο Αυτόνομο Στέκι.



Μάιος 2002 Συμμετοχή σε συνέδριο στο Λονδίνο, διοργανωμένο από το Βόρειο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα «Γυναικεία Αυτοάμυνα». Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος δασκάλες αυτοάμυνας από 12 χώρες της Ευρώπης. Αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η ίδρυση Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Δασκάλων Γυναικείων Ομάδων Αυτοάμυνας». Επίσης αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στις εκάστοτε χώρες για συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Έκθεση ενεργειών και ενημέρωση των Βρυξελλών, διότι αυτές οι ενέργειες εντάσσονταν στην κοινοτική πρωτοβουλία «Δάφνη».



Ιουν. 2002 Ίδρυση «Εθνικού Παρατηρητηρίου» στην Ελλάδα. Η ομάδα είναι βασικό μέλος.



27-31 Οκτ. 2002 Συμμετοχή σε συμπόσιο στην Βουδαπέστη, διοργανωμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Μαθαίνοντας για την βία». Συμμετοχή της ομάδας στο εργαστήριο, που πραγματεύονταν την οικογενειακή βία και την βία κατά των γυναικών.



23-24 Νοεμ. 2002 Συμμετοχή στην πανελλαδική συνάντηση του Δικτύου Καταπολέμησης της Ανδρικής Βίας κατά των Γυναικών, που έλαβε χώρα στη Λαμία με θέμα την ενδοοικογενειακή βία. Σεμινάριο Αυτοάμυνας στην Ελάτεια.



25 Νοεμ. 2002 Διοργάνωση happening και εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Παράλληλα, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση. Η εκδήλωση καλύφθηκε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά.



13-15 Δεκ. 2002 Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της αντι-Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη (Δανία). Συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, καθώς και στις δραστηριότητες του Δικτύου «Γυναίκες με στόχο μια διαφορετική Ευρώπη» στο ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών της πόλης.



Φεβρ.-Μάιος 2003 Μαθήματα Αυτοάμυνας σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες το πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΑ του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας.



1 Μαρτ. 2003 Ανοιχτό σεμινάριο αυτοάμυνας στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών του Δήμου Αθηναίων.



19 Μαρτ. 2003 Ανοιχτό σεμινάριο αυτοάμυνας στο Δήμο Ιλίου.



22 Μαρτ. 2003 Ανοιχτό σεμινάριο αυτοάμυνας στο Δήμο Κορυδαλλού.



18-19 Απρ.2003 Συμμετοχή στην ημερίδα του Δικτύου Καταπολέμησης της Ανδρικής Βίας με θέμα τη διακίνηση γυναικών στη Λάρισα. Σεμινάριο Αυτοάμυνας.



25 Απρ. 2003 Ανοιχτό σεμινάριο αυτοάμυνας στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.) στο Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Νέου Κόσμου. Με αφορμή το σεμινάριο αυτό και στα πλαίσια του προγράμματος Εύα του Ι.Κ.Ε. δημιουργήθηκε Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας Προσφυγίνων η οποία εκπαιδεύτηκε από την Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (ως το καλοκαίρι του 2004).



10 Μαΐου 2003 Ημερίδα στο Πολυτεχνείο για την ενδοοικογενειακή βία. Συμμετοχή στην ιδρυτική συνάντηση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών Ελλάδας.



29 Μαΐου 2003 Συμμετοχή στην ημερίδα, που διοργάνωσε η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου στο πλαίσιο του Athens Forum: Women’s Peace and Foreign Policy.



1η Ιουν. 2003 Ημερίδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδοοικογενειακή βία. Ανακοίνωση εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την ίδρυση του «Εθνικού Παρατηρητηρίου» στο οποίο η ομάδα συμμετέχει ως μέλος.



Ιουν. 2003 Σεμινάριο σε γυναίκες θύματα trafficking του ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου.



Ιουν. 2004 Συμμετοχή στην ημερίδα «Γυναίκες θύματα trafficking στην Ευρώπη» που διοργάνωσε η CARITAS Ελλάς στην Αθήνα.



20 Νοεμ. 2004 Συμμετοχή σε εκδήλωση «Όχι στη Βία κατά των Γυναικών» στην πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες (25η Νοέμβρη).