Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Αλληλεγγύη στις γυναίκες του Ιράν - Σταματήστε την καταστολή

Αλληλεγγύη στις γυναίκες του Ιράν
Σταματήστε την καταστολή

Το τεράστιο λαϊκό κίνημα για δημοκρατικές ελευθερίες που εκτυλίσσεται μετά τις εκλογές της 12 Ιουνίου με βασικό σύνθημα «Πού είναι η ψήφος μου;» και καταγγελίες για νοθεία, έχει μέχρι στιγμής δεκάδες θύματα και εκατοντάδες φυλακισμένες και φυλακισμένες.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ιρανικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη, όσο και στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων με αίτημα την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.
Όπως αναφέρει το κείμενο που υπογράφουν 250 ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων στις 22-06-2009, τρεις μέρες μετά το φόνο της Νέντα:
«Παράλληλα με τους ακτιβιστές και ακτιβίστριες για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ένα ευρύ φάσμα ακτιβιστριών για τα γυναικεία δικαιώματα από πολλές καμπάνιες και τάσεις συμμετείχαν επίσης στις εκλογές για να πουν ‘όχι’ σε μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στις διακρίσεις, και για να διεκδικήσουν να τερματιστούν οι διακρίσεις λόγω φύλου». ...
...»Εμείς οι υπογράφουσες είμαστε στο κίνημα γυναικείων δικαιωμάτων και καταδικάζουμε τη βία και τον εξευτελισμό που εξακολουθεί να είναι πρακτική ενάντια στις ιρανές γυναίκες και τους άνδρες κατά τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να τους καταπιέσει. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας στην κατάκτηση των διεκδικήσεών που έχει θέσει το κίνημα γυναικείων δικαιωμάτων, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του κοινού και στους πολιτικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας μ’ αυτούς και αυτές που διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Απαιτούμε να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και συλληφθείσες των τελευταίων ημερών χωρίς όρους και απαιτούμε τη διασφάλιση και προστασία των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών».
Τα βασικά αιτήματα των γυναικών, όπως έχουν εκφραστεί σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια, στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχει καταστολή και συλλήψεις, είναι:
· Η απαγόρευση της πολυγαμίας των ανδρών
· Ίσα δικαιώματα στο διαζύγιο
· Ίσα δικαιώματα για τις μητέρες και τους πατέρες στην επιμέλεια των παιδιών
· Ίσα δικαιώματα στο γάμο (όπως και το δικαίωμα των γυναικών να επιλέξουν την εργασία τους, να ταξιδεύουν ελεύθερα κ.λπ.).
· Αύξηση της ηλικίας ενηλικίωσης των παιδιών στα 18 χρόνια (σήμερα τα κορίτσια θεωρούνται ενήλικες στα 9 και τα αγόρια στα 15 χρόνια τους, που τα καθιστά κατάλληλα να δικαστούν ως ενήλικες)
· Ίση αξία της μαρτυρίας των γυναικών στο δικαστήριο με αυτή των ανδρών.
· Κατάργηση των συμβολαίων προσωρινής απασχόλησης που έχουν δυσανάλογες και αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες.
Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των γυναικών είναι συνέχεια και εξέλιξη της καμπάνιας για 1.000.000 υπογραφές για τα δικαιώματα των γυναικών, που ξεκίνησε το 2007 και λειτουργεί ως συσπείρωση πολλών γυναικείων συλλογικοτήτων σε περισσότερο από το μισό της μεγάλης αυτής χώρας, και η οποία δίνει τις μάχες της καθημερινά, με πολλές συλλήψεις, κακοποιήσεις και φυλακίσεις. Επίσης συνδέεται με την καμπάνια «Να σταματήσει ο λιθοβολισμός για πάντα» (Stop Stoning Forever, που ξεκίνησε το 2006), μια και ο θάνατος δια λιθοβολισμού γυναικών κυρίως αλλά και κάποιων ανδρών, υπάρχει μέσα στο νόμο αλλά και εκτελείται στην πράξη. Μέχρι το Μάρτη του 2008, η καμπάνια θεωρεί ότι έσωσε 5 γυναίκες από το λιθοβολισμό, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών Δικηγόρων. και πολλών γυναικείων πρωτοβουλιών. Όποιες μαζεύουν υπογραφές πόρτα-πόρτα ή κάνουν άλλες σχετικές ενέργειες και συλλαμβάνονται, παραπέμπονται συνήθως με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας ενάντια στο κράτος» και καταδικάζονται σε ποινές από λίγες μέρες μέχρι 6-8 χρόνια.
Tο Ιράν είναι η μόνη χωρα όπου έχουν εκτελεστεί ανήλικοι παραβάτες μετά το 2007. Μέσα στο 2009 έχουν εκτελεστεί δύο, με τελευταία την Delara Darabi, 22χρονη Ιρανή, καταδικασμένη για έγκλημα που είχε διαπράξει στα 17 της, και εκτελέστηκε την 1η Μαίου 2009. Τουλάχιστον 135 άλλα νεαρά ή ανήλικα άτομα βρίσκονται στην ουρά για εκτέλεση στο Ιράν, με βάση στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 3 άνθρωποι λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου το 2006-2007, ενώ από τον Ιανουάριο του 2008 υπάρχουν καταδίκες σε λιθοβολισμό 9 γυναικών και δύο ανδρών και η καμπάνια κάνει κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση, και σε πολλές περιπτώσεις κατορθώνει την μετατροπή της ποινής.
Πέραν όλων των παραπάνω μεσαιωνικών συνθηκών καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, με καταστολή του συνδικαλισμού, του φοιτητικού κινήματος, περιορισμό του Τύπου ή κλείσιμο μέσων, κλείσιμο ιστοσελίδων και άλλων ηλεκτρονικών διόδων πληροφόρησης, σύλληψη δημοσιογράφων, η μετεκλογική εξέγερση στο Ιράν γίνεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αύξησης της φτώχιας και της ανεργίας, ταχείας ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ιδιωτικοποίηση του 80% από αυτές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, αύξηση του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας στο 20% - 40% (ανάλογα με την πηγή), ταχύτατη αύξηση της μερικής και επισφαλούς απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας, πληθωρισμού ύψους 25%. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη καταστολή κάθε προσπάθειας συνδικαλισμού των επισφαλώς εργαζομένων και συχνές συλλήψεις των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στη δουλειά.
Αθήνα, 29/06/2009

Φόρος τιμής στην Neda Soltani, ένα από τα δεκάδες θύματα…

Γεννήθηκε το 1982, βρήκε το θάνατο από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή των ιρανικών δυνάμεων καταστολής στις 19 Ιούνη του 2009, σε ηλικία 27 ετών. Ήταν φοιτήτρια ισλαμικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο, και σπούδαζε μουσική ιδιωτικά στο σπίτι της, με δάσκαλο. Δούλευε σε πρακτορείο ταξιδίων. Ήταν αρραβωνιασμένη. Ο ασπρομάλλης κύριος που είδαμε να σκύβει πάνω από το νεκρό σώμα της στο δρόμο και που ακούστηκε στο γνωστό βίντεο να της λέει, «Νέντα μ’ ακούς;» ήταν ο δάσκαλος μουσικής και στενός οικογενειακός φίλος.
Πήγε στη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί για την ψήφο της, παρ’ ότι δεν ήταν έντονα πολιτικοποιημένη.
Όταν η οικογένεια πήρε το νεκρό κορμί της, έδωσε τα όργανά της για μεταμόσχευση. Δεν μπόρεσε να της κάνει μια κανονική κηδεία, γιατί το καθεστώς την απειλούσε από το φόβο να γίνει μεγάλη διαδήλωση. Ούτε επιτρέπεται να της κάνουν τα τριήμερα, τα 7ήμερα και τα 40, όπως συνηθίζεται. Η πλατεία στην οποία είχε καλέσει το κίνημα για να την θρηνήσουν είχε καταληφθεί από αστυνομικούς και το πλήθος που μαζεύτηκε, από 200 έως 1000 άτομα, όπως διαβάζουμε, διαλύθηκε με δακρυγόνα.
Σύντομα η αστυνομία ειδοποίησε την οικογένεια να βγάλει το μαύρο σήμα πένθους από την έξω μεριά του σπιτιού, ενώ αργότερα αναφέρθηκε ότι χάθηκε από το σπίτι της. Όταν κάποιος κόσμος πήγε να προσευχηθεί για τη Νέντα στον κοντινό στο σπίτι της ναό, διώχτηκε από την αστυνομία (Wikipedia).

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών –Ελληνικό Δίκτυο
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

e.mail: PagkosmiaPoreiaGinaikon@yahoo.com
aftoamyna@pathfinder.gr
svovou@otenet.gr
6973-035796
6974-461210